Drone Field Lab

Drone Field Lab

Drones: toepassingsmogelijkheden voor de toekomst!

Door: Frits Groen

WHY: drones lijken vele toepassingsmogelijkheden te bieden voor de toekomst. Kijk naar ontwikkelingen in de logistieke wereld en kijk naar bredere toepassingsmogelijkheden, zoals sensoring. Wat nu nog mondjesmaat plaatsvind, zal in de zeer nabije toekomst grote impact op onze dagelijkse gang van zaken hebben. In de toekomst op iedere straathoek een “drone-shop” als alternatief voor de fietsenzaak van nu?

HOW: Om in te spelen op deze toekomstige ontwikkelingen moeten drones ook gebouwd en onderhouden worden. En wie kunnen dit beter doen dan onze studenten Vliegtuigtechniek? Vandaar dat het initiatief is genomen een keuzedeel “drones” te ontwikkelen, waar bouw, onderhoud, wetgeving en toepassingsmogelijkheden centraal staan.

WHAT: Studenten van MBO College Airport kunnen zich specialiseren in drone-technologie en drone-toepassingen. De drone is niet meer weg te denken en de economische en maatschappelijke betekenis hiervan neemt toe. Om die reden hebben wij als eerste mbo-instelling een generieke opleiding rondom drones.

De drone-module is een extra toevoeging aan de luchtvaartopleidingen van MBO College Airport. Student Vliegtuigonderhoudstechniek Avionica Anil denkt dat het gebruik van drones in de toekomst net zo normaal is als het gebruik van mobiele telefoons nu. Hij is enthousiast over de drone-module; “Drones zijn niet meer weg te denken uit ons technische tijdperk. Wereldwijd zijn er organisaties die drones inzetten voor bijvoorbeeld ontwikkelingshulp, zoals het bevoorraden van afgelegen gebieden.”
De module Drone-Technologie gaat in op luchtvaartwetgeving en meteorologie. Maar ook programma’s schrijven voor zelfstandig vliegende drones en het samenstellen, ontwerpen & bouwen komt aan de orde. Bij de ontwikkeling van de keuzedelen wordt landelijk samengewerkt met andere mbo-instellingen, waaronder ROC Twente.

Dutch Drone Academy (DDA) is een bekende naam in de dronewereld. Zij waren eerder al betrokken bij het ontwikkelen van dronewetgeving binnen de overheid, bedrijfstrainingen voor Media Markt (drones in de winkelomgeving) en ontwikkelde lezingen en workshops voor o.a. Siemens, Funda, McKinsey, Twitter en het Ministerie van Economische Zaken.
“Voor ons is het een mijlpaal om partner te zijn bij de ontwikkeling van de eerste generieke drone-module van Nederland. Hierin neemt MBO College Airport een leidende positie binnen het mbo. Met deze stap wordt het voor veel jongeren, die doorgaans al een sterke affiniteit hebben met drones, eindelijk mogelijk deze passie met een professie te verbinden”, aldus Parcival I. Hofland, CEO Dutch Drone Academy.

MBO College Airport werkt voor de ontwikkeling van de opleiding naast Dutch Drone Academy ook samen met het Drone Center Valkenburg. Daar wordt in samenwerking met het bedrijfsleven een Drone Lab ontwikkeld. De drone module besteedt aandacht aan scenario’s rondom de toepassing van drones op o.a. de volgende gebieden: security & handhaving, inspectie en logistieke toepassingen. “Wij faciliteren deze ontwikkelingen vanaf voormalig Marinevliegkamp Valkenburg, een geweldige locatie met een grote hangar waar te allen tijde indoor kan worden gevlogen door particulieren en bedrijven”, aldus Jeroen Engelkes, eigenaar van Drone Center Valkenburg.

Dit project is inmiddels afgerond en geïmplementeerd.