Start up academy: innovatie als aanjager

Start up academy: innovatie als aanjager

Door: Yara van Oosterhout, Ivo van Oosterhout en Peter Hulskemper

Why: Start ups worden in het algemeen gezien als dé aanjagers van ontwikkelingen binnen de regio. Juist nieuwe ondernemingen brengen elan en ideeën waar bestaande organisaties veel baat aan kunnen hebben. En soms ook last, wat hen dan dwingt tot kritische zelfreflectie en weer tot nieuwe innovaties leidt. Dit houdt het regionale bedrijfsleven alert en levendig!

How: Het practoraat speelt een actieve rol om de Mbo College studenten te motiveren tot ondernemende burgers. Naast de rol die het practoraat als “educator” voor Start ups inneemt, neemt zij een prominente plaats in bij de reeds bestaande Startup Haarlemmermeer Schiphol van initiatiefnemer Stichting Present your Startup (PYS). Daarnaast worden op het Mbo College “innovatieweken” georganiseerd, waar bij studenten ideeën voor nieuwe bedrijven lanceren en pitchen.

Inmiddels is een aantal van deze ideeën uitgemond in daadwerkelijke StartUps:

Spacerseat goes global:

De vinding van twee studenten en docent René de Moor van Vliegtuigtechniek goes global!
Het
betreft de Spacerseat waardoor lange mensen met deze simpele en veilige toepassing meer beenruimte krijgen tijdens de vlucht. René berichtte ons vandaag dat de Spacerseat als één van de innovaties meereist tijdens een inauguratievlucht op het zgn. Flying Lab van Lufthansa naar San Francisco. Geweldig staaltje ondernemersschap!

 

Studenten MBO College Airport winnen innovatieprijs

Drie mbo-4 studenten Vliegtuigonderhoudstechniek van het MBO College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam, wonnen afgelopen week de prestigieuze 1e prijs: Mbo NLF Stimuleringsprijs 2015. De studenten Xander Rodenburg, Niels Venterink en Jester Vrijmoet bedachten een op Google Glass gebaseerde app met de naam Maintenance Assist Equipment waarmee op slimme wijze informatie uit een handboek bij het vliegtuig kan worden gebracht.

Prijsuitreiking 2015
Afgelopen vrijdag werden de prijzen voor wo, hbo en mbo in Hotels van Oranje in Noordwijk uitgereikt. Dit is een innovatiestimuleringsprijs van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartfonds, het NLF. Voor elk van de drie onderwijsniveaus werd een bedrag van € 5.000,- ter beschikking gesteld.

Het idee
De mbo-studenten, op excursie bij de KLM, zaten in de cockpit van een B747. In de tijd dat zij daar zaten kwam een grondwerktuigbouwkundige (gwk) verschillende malen langs op een schermpje om de afstelgegevens van de motor te bekijken, die hij aan het afstellen was. De man moest vele trappen beklimmen en heen en weer lopen.
Zij bedachten dat dit sneller kon en eenvoudiger. Het idee werd geboren om via de Google Glass een WIFI verbinding te maken met het vliegtuig om zo de afstelgegevens direct naast de motor te kunnen aflezen. Daarnaast kan de monteur via deze app alle vliegtuigonderhoudsboeken opvragen en op het electronic device het juiste hoofdstuk plus gegevens oproepen.

NLF Stimuleringsprijzen
De uitschrijving voor de stimuleringsprijsvraag geschiedt op drie niveaus: mbo, hbo en wo. De keuze van de thema’s, de vraagstelling en de eerste selectie geschiedt in nauw overleg met de onderwijsinstellingen die zich op de drie genoemde niveaus met lucht- en ruimtevaartonderwijs bezighouden. Het bestuur benoemt per prijs een jury van buiten de onderwijsinstellingen, bv met kamerleden en journalisten om de winnaar uit de geselecteerden te kiezen. Per winnaar of winnend team van mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs wordt € 5.000,- ter beschikking gesteld.